Pohjois-Suomen pyöräilymekka Pikku-Syöte

Pikku-Syötteen maisemat avautuvat kauniissa kesäasussaan Suomen eteläisimmällä tunturialueella. Männyn ja katajan tuoksut herättävät matkailijan aistimaan luonnon läsnäolon, joka on säilynyt samanlaisena satoja vuosia.

Nuoriso-, hyvinvointi- ja vapaa-ajankeskuksessa voi rentoutua, syödä hyvin ja nauttia luonnosta tai viettää toiminnallista aikaa. Ympäröivä luonto maastoreitteineen, monipuoliset ohjelmapalvelut sekä liikuntasali antavat upeat puitteet niin perhelomille, leireille, leirikouluille ja työhyvinvointiin kuin aktiiviurheiluun myös kesäaikaan.

Matkailijat ja leiriläiset majoittuvat Hotelli Pikku-Syötteellä ja etenkin erilaiset urheiluseurat, järjestöt ja työyhteisöt hyödyntävät myös kokouspalveluita.

– Vaikka Pikku-Syöte on kansainvälisestikin tunnettu hiihtokeskuksena ja -hotellina, tarjoamme yhtä lailla myös kesäaikaan nuoriso- ja vapaa-ajankeskuksen palveluja, kertoo Pikku-Syötteen johtaja Mika Pekkala.

Kansainvälinen World Ski Awards on listannut Hotelli Pikku-Syötteen ehdolle Suomen parhaaksi hiihtohotelliksi.

Syötteen tunturialue tarjoaa hyvät mahdollisuudet maasto- ja maantiepyöräilyyn, patikointiin, pidempiin vaelluksiin, suunnistukseen, kalliokiipeilyyn tai vaikka ohjatulle melontaretkelle.

 

Pyöräilykeskus kerää urheilijoita harjoittelemaan, leireille ja kisoihin

Pikku-Syöte toimii kesäaikaan esimerkiksi pyöräilyharrastajien ja -ammattilaisten leiri-, kisa- ja harjoituspaikkana. Syötteen tunturialueella toteutetaan vuosittain valtakunnallisesti tunnettu ja suosittu maastopyöräilytapahtuma Syöte MTB. Kaikille avoin tapahtuma järjestetään Syötteen kansallispuiston henkeäsalpaavissa maisemissa ja haastavilla reiteillä elokuun alussa.

Perinteisesti alueella on ajettu Oulu Triathlon & Cycling ry:n järjestämä Syöteajo, jonka sijaan tulevan elokuun aikana ajetaan maantiepyöräilyn ikäluokkien SM-kilpailut. Tänä vuonna Pikku-Syötteellä toteutetaan kahdet maantiepyöräilyn SM-kisat.

Maantiepyöräilyn Suomen ensimmäinen MM-mitalisti Lotta Lepistö osallistuu SM-kilpailuihin Pikku-Syötteellä. Mestaruudesta kilpailevat yleisen sarjan naiset ja miehet. Lepistö kuvassa vasemmalla keväällä Hollannissa (Lotta Lepistön kuva-arkisto / Instagram). Syötteen tunturialueella pääsee nauttimaan upeista maisemista ja haastavista reiteistä (kuva oikealla: Terva-ajot ry).

Maantiepyöräilyn Suomen ensimmäinen MM-mitalisti Lotta Lepistö osallistuu SM-kilpailuihin Pikku-Syötteellä. Mestaruudesta kilpailevat yleisen sarjan naiset ja miehet. (Kuva vasemmalla: Lotta Lepistön kuva-arkisto / Instagram.) Syötteen tunturialueella pääsee nauttimaan upeista maisemista ja haastavista reiteistä (Kuva oikealla: Terva-ajot ry).

 

Maantiepyöräilyn SM-kilpailut Pikku-Syötteellä

Maantiepyöräilyn suomenmestaruuskisat järjestetään Pikku-Syötteellä joka toinen vuosi. Mestaruudesta on  kisaamassa 16.-18.6.2017 myös Suomen ensimmäinen maantiepyöräilyn MM-mitalisti Lotta Lepistö. Virustautia potenut urheilija palaa kilpailutauoltaan polkemaan Pikku-Syötteen kisoihin. Omien sanojensa mukaan hän odottaa jo kovasti kisoja ja haastavaa reittiä.

– Ihan rennoin mielin olen lähdössä kilpailemaan, yritän ainakin. Tässä tulee maakuntamatkailua samalla Joonaksen kanssa, ja pieni irtiotto muutenkin, kun jäädään leirille kisojen jälkeen.

Lepistön kumppani maantiepyöräilijä Joonas Henttala polkee SM-kilpailuissa perjantaina ja sunnuntaina.

Lepistö suuntaa myöhemmin tänä vuonna Norjan Bergeniin MM-kisoihin. Urheilija teki viime syksynä suomalaista pyöräilyhistoriaa ajaessaan kaksi MM-pronssia maantie- ja joukkueaika-ajossa Qatarin Dohassa.

Pyöräilijät Lotta Lepistö ja Joonas Henttala harjoittelevat suurimman osan vuodesta ulkomailla. Lepistö ajoi keväällä arvostetun Gent Wevelgem –kilpailun voittoon Belgiassa. (Kuvat: Lotta Lepistön kuva-arkisto / Instagram.)

 

Pyöräilijäpariskunta ohjaamassa leirillä

Kisojen jälkeisellä viikolla kesäkuussa Pikku-Syötteellä järjestetään valtakunnallinen nuorille suunnattu maasto- ja maantiepyöräilyleiri. Lepistö ja Henttala vetävät Bikester Talenttileirillä junioreiden maantiepyöräilyharjoituksen.

Aiemmin Kultainen Kampi -nimeä kantanut leiri kerää Pikku-Syötteelle junioripyöräilijöitä ympäri Suomea. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämänä nuorisokeskuksena Pikku-Syötteen tehtävänä on tukea lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä.

– Sen takia jäämme vielä päiväksi leirille, että pääsemme ajamaan lasten ja nuorten kanssa pyörällä ja tuetaan sillä tavalla nuorisotyötä. Pyritään näyttämään esimerkkiä, että myöskin pyöräilyssä voi päästä huipulle, Lepistö kertoo.

Pikku-Syötteellä kisataan myös maantiepyöräilyn eri ikäluokkien Suomen mestaruudesta. Osallistujamäärältään yleistä SM-sarjaa suuremmat SM-kilpailut jaetaan junioreiden ja mastersien sarjoihin. Junioreiden 10-16 -vuotiaat kilpailevat neljässä eri sarjassa, ja mastersien 30-80 -vuotiaat jaetaan myös eri sarjoihin. SM-kilpailujen järjestäjinä toimivat Terva-ajot ry ja Pikku-Syöte.

leirinuoretkollaasi

Pikku-Syötteen leireillä voi harjoitella pyöräilyn lisäksi vaikkapa erätaitoja ja ryhmäytymistä erilaisten tiimitehtävien avulla. Pikku-Syötteellä on järjestetty perinteisesti joka kesä suunnistusleiri, joka huipentuu SyöteSuunnistukseen.

Pikku-Syöte on luonnon keskellä, Suomen eteläisimmällä tunturialueella sijaitseva nuoriso-, hyvinvointi- ja vapaa-ajankeskus sekä yhteiskunnallinen yritys. Pikku-Syötteen omistaa Vuolle Setlementti ry, joka on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys. Vuolle toteuttaa hyvinvointi-, yhteisö- ja koulutuspalveluja Vuolle-opiston, monimuotoisen hanketyön sekä Pikku-Syötteen avulla.