Lumituisku vihmoi kasvoille sumuisilla rinteillä, jopa pienen myrskyn merkkejä oli ilmassa. Arktinen tunnelma ympäröi tunturialueen, jossa nuorisoryhmä patikoi Pikku-Syötteen huipulle.

11–15 -vuotiaat nuoret olivat tulleet edellisenä iltana nuoriso- ja vapaa-ajankeskus Pikku-Syötteen Tsemppileirille. He majoittuivat kaksi päivää hotellissa, ja saivat mahdollisuuden yhdessä tekemiseen, uusiin kokemuksiin ja luonnossa liikkumiseen.

– Maastot olivat lumiset, mutta pääsimme hyvin kävelemään. Patikoimaan lähtiessä leiriläiset olivat hieman vastahakoisia, mutta retkellä kukaan ei valittanut. Kaikki vaikuttivat tykkäävän, kertoo Pikku-Syötteen nuorisotyön koordinaattori Kaisu Tuohiluoto.

Matkan varrella tehtiin kompassiharjoituksia, ja huipulla nuoret saivat kompassin avulla osoittaa oman kotinsa tai synnyinmaansa suuntaan. Ryhmässä juteltiin kokemuksista maastossa yöpymisestä.

Vuolle Setlementti ry lahjoitti nuorille Tsemppileirin, joka järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Tsemppileiri suunnattiin mm. haastavassa elämäntilanteessa eläville, kuten vähävaraisten perheiden nuorille. Maksuttomalle leirille sai kuitenkin hakeutua kuka tahansa 12–17 -vuotias nuori, joka koki kaipaavansa osallisuutta, vuorovaikutusta tai piristystä arkeensa.

 

Pikku-Syöte on yksi Suomen yhdeksästä nuorisokeskuksesta, ja sen tehtävänä on tukea lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä. Tsemppileirillä nuoret toimivat yhdessä ja pääsivät kokeilemaan esimerkiksi sisäseinäkiipeilyä, jousiammuntaa ja luontoretkeilyä.

– Joillekin paras juttu oli kiipeily, toisille mieluisinta leiripaidan tekeminen taidepajassa. Jonkun mielestä hienointa oli saunailta, jonka jälkeen pelailtiin takkahuoneessa lautapelejä ja paistettiin vaahtokarkkeja yhdessä. Myös ruokaa kehuttiin ja ulkoilusta tykättiin, Tuohiluoto kuvailee.

Oululainen, 15-vuotias Tomi Mertala suhtautui leirille lähtöön aluksi hieman epäröiden.

– Ajattelin ensin, että tarviiko sinne ihan välttämättä lähteä. Mutta fiilikset muuttu aika paljonkin leirin aikana, oli ihan mukavaa loppujen lopuksi, Mertala miettii.

Leiriläinen on käynyt Pikku-Syötteellä aiemmin perheensä kanssa laskettelemassa. Tsemppileirillä hän tutustui uusiin ihmisiin, ja erityisesti leiriohjelman aktiviteetit olivat mieluisia.

– Korikiipeily oli uutta, oon aina halunnut kokeilla sitä, Mertala kertoo.

jousiammunta, seinäkiipeily, syöte, pikku-syöte

Pikku-Syötteellä korikiipeily toteutetaan urheilukentällä, kahden pylvään väliin asennetun köyden avulla. Kiipeilijä pinoaa maitokoreja päällekkäin ja kiipeää ylemmäs itse rakentamansa huojuvan tornin päälle varmistusköyden varassa. Lopulta ohjaaja laskee kiipeilijän turvallisesti maahan.

– Tsemppileiriltä jäi paljon läheisempi tunne nuoriin kuin muilta leireiltä. Usein Pikku-Syötteen urheiluleireillä tai leirikouluilla on myös omat ohjaajat mukana, ja me järjestetään erilaisia aktiviteetteja. Tämä oli työntäyteistä ja tiivistä yhdessäoloa, Tuohiluoto arvioi.

Ryhmää ohjasivat Tuohiluodon lisäksi Jonna ja Janne Komulainen. Jonna Komulainen ilahtui erityisesti nuorten keskinäisestä vuorovaikutuksesta. Tsemppileirillä nuoret eivät tunteneet toisiaan etukäteen.

– Nuoria tuli eri paikkakunnilta, ja silti porukalla tekivät ja touhusivat kaikenlaista. Näytti siltä, että he tutustuivat ja kaverustuivatkin, Komulainen kertoo.

Pikku-Syötteen nuorisotoiminta tarjoaa paljon tekemistä ympäri vuoden. Leirikouluja ja leirejä voi valita monella eri teemalla, tutustu tarjontaan!

 

Pikku-Syöte on Pudasjärven tunturialueella sijaitseva nuoriso- ja vapaa-ajankeskus sekä yhteiskunnallinen yritys. Pikku-Syötteen palveluita käyttämällä tuetaan nuorisotyötä, sillä toiminnan tuotot ohjautuvat nuorisotyön hyväksi. Leirikouluja, urheiluleirejä ja muuta nuorisotoimintaa on järjestetty Pikku-Syötteellä jo yli 20 vuotta.

Pikku-Syötteen omistaa Vuolle Setlementti ry, joka on voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhdistys. Vuolle Setlementti toteuttaa hyvinvointi- ja koulutuspalveluja opiston, monimuotoisen asiantuntijatyön sekä Pikku-Syötteen avulla. 

Teksti: Elina Aronen-Raappana
Kuvat: Enna Ahponen ja Toni Etelämäki

Juttu on julkaistu Kalevassa 29.1.2018 ja Pudasjärvi-lehdessä (teemanumero, s.4).