Nuoriso- ja vapaa-ajankeskus Pikku-Syötteellä oli kansainvälistä tunnelmaa viime viikolla, kun saimme seminaarivieraiksemme yli 45 nuorisotyöntekijää yhteensä kahdestakymmenestäyhdestä eri Euroopan maasta.

Arctic Link – Building bridges through European cooperation –niminen seminaari kesti 7 päivää ja sen tavoitteena oli luoda yhteyksiä eri maiden nuorisotyöntekijöiden ja –järjestöjen välille. Tulevaisuudessa tarkoituksena on tehdä yhteistyötä lähettämällä ja vastaanottamalla nuoria ja nuorisotyöntekijöitä eri maihin ja maista Pudasjärven ja lähikuntien alueelta. Tämän seminaarin ja tulevat nuorisovaihdot rahoittaa Erasmus+ ja Euroopan Solidaarisuusjoukot, mikä tarkoittaa, että kaikilla nuorilla (13-28 v) on mahdollisuus lähteä viikon-parin vaihtomatkalle Eurooppaan tai jopa vuodeksi vapaaehtoistyöhön siten, että kulut kattaa EU,  ja toisaalta voimme ottaa meille Pikku-Syötteelle myös nuoria ulkomailta nuorisovaihtoon tai vapaaehtoistyöhön, joihin myös suomalaiset nuoret voivat osallistua.

Seminaariin sisältyi yhteistyökumppanuuksien rakentamisen lisäksi koulutusta, hyvien käytänteiden ja ideoiden vaihtoa, kulttuurien kirjoa ja myös Pikku-Syötteen tarjontaan tutustumista. Yhdeksi päiväksi veimme seminaarivieraamme vaellukselle Syötteen reiteille ja tapaamaan Pytkyn Cafen pihalle poroja. Urheimmat kävivät kastautumassa myös Naamankajärvessä vaellusretken päätteeksi. Revontulet kruunasivat monien mieleenpainuvan viikon ja uskomme hedelmällisen seminaarisisällön lisäksi, että Syöte ja upea luontomme teki vieraisiimme lähtemättömän vaikutuksen. KV-seminaareihin kuuluu lisäksi tutustuminen vieraidemme kulttuureihin: Yksi ilta olikin varattu eri aistein ja aktiviteetein tutustuen muiden maiden makuihin, musiikkiin, tanssiin ja hauskanpitoon.

Nuoriso- ja vapaa-ajankeskus Pikku-Syötteen tavoitteena on tukea lapsia ja nuoria ja tämän vuoden johtotähtenä on ollut kehittää kansainvälistä nuorisotyötämme. Vuoden aikana olemme luoneet yhteistyökumppanuuksia niin koti- kuin ulkomailla ja ensimmäiset nuorisovaihdot on tarkoitus aloittaa ensi vuonna luotojen kumppanuuksien pohjalta. Ensimmäinen vaihto tehdään Liettuaan kesäkuussa 2023. Suomeen ja Pikku-Syötteelle tulevat ryhmät haluavat myös tutustua suomalaisiin ja suomalaisuuteen, eli mikäli kotikansainvälisyys kiinnostaa, myös näihin tapahtumiin voi osallistua. Nyt siis kaikki Pudasjärven nuoret, iältään 13-28 vuotta, mikäli haluaisitte lähteä ulkomaille tai Pikku-Syötteelle vastaanottamaan nuoria muista maista viikon-parin Erasmus+ nuorisovaihtoon tai pidemmäksi ajaksi vapaaehtoistyöhön (joiden kulut EU myös kattaa), ottakaa yhteyttä Pikku-Syötteelle (kaisu.tuohiluoto@pikkusyote.fi). Myös aikuiset, jotka toimivat nuorten parissa työkseen tai harrastuksen puolesta, voivat lähteä vaihtomatkoille ryhmän vetäjiksi, ottakaa yhteyttä.

Artikkeli on julkaistu Pudasjärveläinen -lehdessä 19.10.2022