Pikku-Syöte, Pikkusen parempi leirikoulupaikka, Tapio KontioPikku-Syötteellä on pitkä kokemus leirikoulujen järjestämisestä. Kempeleläinen luokanopettaja Tapio Kontio on ollut luokkansa kanssa mukana jo lukuisia kertoja. Kokemukset ovat olleet joka kerta positiivisia.

Suomen eteläisimmillä tunturialueella sijaitseva Nuoriso- ja vapaa-ajankeskus Pikku-Syöte on järjestänyt leirikouluja jo yli 20 vuoden ajan. Kempeleen kirkonkylän koulun opettaja Tapio ”Konzo” Kontio on ollut Pikku-Syötteellä luokkansa kanssa leirikoulussa jo kuutena keväänä vuodesta 2006 lähtien.

Kuulin Pikku-Syötteestä eräältä kaveriltani ja rupesin tutkimaan, millainen paikka on kyseessä. Olen toiminut hiihdonopettajana 1980-luvun lopusta lähtien Lapissa, mutten ollut koskaan aiemmin käynyt Pikku-Syötteellä. Yllätyin, miten valtavasti siellä on tarjolla erilaista tekemistä.

Tapio oli yhteydessä Pikku-Syötteen nuorisotyön päällikköön, joka esitteli leirikouluvaihtoehdot eli erilaiset majoitus- ja aktiviteettimahdollisuudet. Niistä Tapio valitsi oppilaiden toiveiden mukaiset ja luokalle sopivimmat, ja leirikoulupaketin suunnittelu saattoi alkaa.

Täytyy myöntää, että ensimmäisellä kerralla ahnehdimme lukujärjestykseen liikaa, koska mielenkiintoista tekemistä oli niin paljon tarjolla. Toisella kerralla otimme opiksemme, ja saimme enemmän väljyyttä ohjelmaan. Koska lukujärjestyksestä tuli niin hyvä, olemme menneet samalla sabluunalla kaikki seuraavat vuodet, Tapio naurahtaa.

 

KAIKKI SAMAN KATON ALLA

Kun luokka saapuu Pikku-Syötteelle, nuorisotyöntekijä ottaa heidät vastaan ja huolehtii heistä koko leirikoulun ajan. Hän vastailee opettajan ja oppilaiden kysymyksiin sekä pitää huolta siitä, että aikataulut pitävät.

Meidät on otettu joka kerta mukavasti vastaan. Kun bussi on ajanut hotellin pihaan, työntekijä on tullut toivottamaan meidät tervetulleeksi, opastanut meidät huoneisiimme ja näyttänyt, minne voimme viedä varusteet.

Pikku-Syötteellä kaikki palvelut – eli hotellimajoitus, ruokailu ja aktiviteetit – löytyvät saman katon alta.

Olemme saaneet joka kerta huoneet yhden käytävän varrelta, mikä on myös turvallisuuden kannalta tosi iso asia. Kun majoittuu samalla käytävällä, on helppo pitää silmällä oppilaita ja kuulee helposti, jos käytävällä mekastetaan, naurahtaa Tapio.

Tapion kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia:

Henkilökunta on ystävällistä ja pitänyt meistä aina tosi hyvää huolta. Ruoka on ollut herkullista ja maistunut kaikille ja kaikkiin kysymyksiin on saanut vastauksen. Ennen leirikouluun lähtöä käymme säännöt läpi myös yhdessä oppilaiden kanssa, jotta leirikoulussa on kaikilla hyvä ja turvallinen olla.

 

SKI IN-SKI OUT TOIMII

Pikku-Syöte Ski in Ski out toimii

 

Pikku-Syötteellä laskettelurinteet ja hiihtohissit löytyvät 50 metrin päässä hotellista.

Ski in-Ski out toimii aivan loistavasti Pikku-Syötteellä. Kun astut ulos hotellista, olet jo käytännössä rinteessä. Päivän päätteeksi nouset hissillä yläasemalle ja pääset laskemaan suoraan hotellille, kiittelee Tapio.

Hotellin lähiympäristöstä löytyvät myös kota ja pulkkamäki. Toimintojen löytyminen hotellin välittömästä läheisyydestä lisää opettajan mielestä kaikkien turvallisuutta.

Olemme Pikku-Syötteellä kuin lintukodossa.

Tapio Kontio on ollut mukana järjestämässä niin nelos- kuin kuutosluokkalaisten leirikouluja. Luokkia on ollut mukana yhdestä viiteen.

En ole kokenut, että olisi mitään eroa, kuinka monen luokan kanssa on liikkeellä. Isommalla porukalla opettajia ja ohjaajia on toki enemmän ja ryhmät jaetaan pienemmiksi eri rasteille. Homma on toiminut Pikku-Syötteen puolelta joka kerta yhtä hyvin!

Paikan päällä voi olla samaan aikaan myös leirikoululaisia muista kouluista.

 

HYVÄN LUKUJÄRJESTYKSEN AINEKSET

Kempeleläisten hyvään leirikoululukujärjestykseen on kuulunut muun muassa jousiammuntaa, seinäkiipeilyä ja laskettelua. Leirikoulu on joka kerta ajoitettu kevättalveen ja viikonpäiviin keskiviikosta perjantaihin.

Torstai on pyhitetty pelkästään laskettelulle. Maalis-huhtikuussa rinteet ovat mahtavassa kunnossa, lunta riittää ja aurinko paistaa, Tapio kiittelee.

Porukka on nauttinut ulkoilmasta ja luonnonrauhasta. Leirikoulun arkeen kuuluu myös uuden oppimista:

Viime keväänä mietimme, kuinka paljon tykkypuussa voi olla lunta. Monelle tuli yllätyksenä, että lunta voi olla satoja tai jopa tuhansia kiloja.

Sisälajeista jousiammunta ja seinäkiipeily ovat saattaneet olla monelle täysin uusia tuttavuuksia. Lajit ovat tarjonneet oppilaille myös kokemuksen itsensä voittamisesta ja syventänyt sekä kaverisuhteita että luokan yhteishenkeä.

Pikku-Syöte_Seinäkiipeily on suosittu leirikouluaktiviteetti

 

Kyllähän se sitoo porukkaa yhteen, kun on päästy hyppimään yhdessä hyppyreistä ja kannustamaan kaveria, että kiipeä vaan, kyllä sinä pääset seinää ylös asti, Tapio kertoo hymyillen.

 

VALMISTELUT ENNEN LEIRIKOULUA

Ennen leirikouluun pääsemistä vanhemmat ja oppilaat miettivät yhdessä opettajan kanssa, miten leirikoulu rahoitetaan. Luokka alkaa yleensä kerätä yhdessä rahaa erilaisilla tavoilla viidennen luokan syksyllä.

Meillä on ollut käytössämme muun muassa työlista, eli oppilaat ovat tehneet erilaisia kotitöitä, joista vanhemmat ovat maksaneet kuukausirahan leirikoulun yhteiseen kassaan.

Joskus oppilaat myös myyvät lähipiirilleen erilaisia tuotteita sukista suklaapatukoihin ja vessapaperiin.

Leirikoulu tarjoaa siis paitsi yhteisiä kokemuksia ja muistoja, myös yrittäjyyskasvatusta, kun raha ansaitaan yhdessä, summaa Kontio.

 

PIKKUSEN PAREMPI PIKKU-SYÖTE

Leirikoulu Pikku-Syötteellä tarjoaa mahdollisuuden päästä tutustumaan Syötteen upeaan maastoon ja luontoon mihin vuodenaikaan tahansa. Leirikoulu antaa paljon niin oppilaille kuin opettajallekin.

Osalle oppilaista seinäkiipeily tai laskettelu voi olla ainutkertainen kokemus, ja he jännittävät etukäteen, miten homma sujuu. Mutta kun he ovat päässeet rinteeseen tai kiipeilyseinälle, he huomaavat, ettei tämä ollutkaan niin vaikeaa, Tapio toteaa.

Opettajalle leirikoulu tarjoaa myös mahdollisuuden oppia tuntemaan lapsia paremmin toisenlaisessa ympäristössä.

Leirikoulussa tunteiden skaala on laaja. Pääasiassa koetaan iloisia tunteita, mutta mukana voi olla myös pieniä pettymyksiä – niin kuin elämässä yleensäkin. Suosittelen kaikkia käymään luokkansa kanssa muuallakin kuin oman koulun seinien sisällä, Tapio toteaa.

Leirikoulun käyneillä luokilla on ollut tapana täyttää päiväkirjaa ja tehdä videoklippejä leirikoulun ajasta. Kouluun palattuaan he ovat tehneet niistä koosteita, joita on esitelty muille koulun oppilaille info-tv:ssä tai julisteiden muodossa.

Parhaimmillaan leirikoulu tarjoaa oppilaille onnistumisen kokemuksia, itsensä voittamisen tunteita sekä yhteisiä kokemuksia ja muistoja. Tähän leirikoulu Pikku-Syötteellä tarjoaa kaikki edellytykset kompaktin miljöönsä sekä monipuolisen ohjelmatarjontansa suhteen, summaa Tapio Kontio.